Kostsam återuppbyggnad av Irak

Irak behöver 10-tals miljarder dollar de närmaste åren. Iraks oljeinkomster räcker inte för att betala återuppbyggnaden det beskedet gav Paul Bremer USA:s civile chefsadministratör för Irak som är i Washington för att be om mer pengar.
USA:s militära närvaro i Irak kostar de amerikanska skattebetalarna 1 miljard svenska kronor per dygn. Men Att återställa elnätet kostar 16 miljarder kronor att ge alla irakier tillgång till rent vatten kostar minst 120 miljarder kronor. Oljepengarna räcker inte Det går knappast att överdriva kostnaderna för Iraks återuppbyggnad säger Paul Bremmer, USA:s administrative ledare i Bagdad. Saddam Husseins beslagtagna tillgångar som lagts i en fond är redan förbrukade och oljeexporten som ständigt störs av sabotage ger inte tillräckliga inkomster för att finansiera återuppbyggnadsarbetet. Ingen reträtt från Irak aktuell Att dra sig tillbaka inför terrorn skulle bara leda till fler och fräckare attacker sa president George Bush i ett tal inför militärveteraner i går kväll. Vita Huset förbereder nu ett förslag om stora extraanslag till Irak som ytterligare spär på det gigantiska amerikanska budgetunderskottet. USA vill ha omvärldens ekonomiska stöd till återuppbyggnaden av Irak men de flesta länder är avvaktande så länge det inte finns något FN-mandat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".