Skolan avgörande vid integration av invandrare

Förskolans och grundskolans insatser är avgörande för om Sverige lyckas integrera invandrarna. Det sa statsminister Göran Persson när han under onsdagen på Norra Latin i Stockholm inledde det nationella symposium om invandrarna och arbetsmarknaden som regeringen arrangerat tillsammans med stödpartierna.
Enligt integrationsminister Mona Sahlin kommer vi att få se nya satsningar på invandrarbarn. – Ja, framförallt i skolor i förortsområden som är väldigt segregerade och där många invandrare bor. Där har utbildningsministern lagt om utbildningspolitiken så att det är det nya Skolverket som har detta som sin huvuduppgift. Ska vi alla ha någorlunda lika chanser så är skolan oerhört viktig. Där behöver man extra mycket stöd speciellt i orter där många har föräldrar som inte talar svenska och inte har arbete, säger Mona Sahlin. Att invandrarna behövs och kommer att behövas ännu mer på den svenska arbetsmarknaden råder det stor enighet om. För långsam integration Debattörer, företagare som Carl Bennett, LO:ordföranden, och politiker från såväl regering som stödpartierna miljö- och vänsterpartiet underströk det växande behovet av arbetskraft och tyckte också samfällt att integrationen går för långsamt. Allt för många invandrare står utanför arbetsmarknaden. För att sysselsättningen ska bli densamma som bland svenskfödda måste ytterligare 100 000 invandrare som i dag saknar jobb börja arbeta. Många instämde också i forskaren vid Integrationsverket Lena Schröders slutsats att det är diskriminering som nästan uteslutande är orsak till att sysselsättningen är betydligt lägre bland invandrare än bland svenskfödda. – Väldigt mycket om diskussionen och utformningen av politiken har varit inriktad på att det måste vara något fel på de som kommer hit. Som att de har för låg utbildning, konstig kultur, att de inte ville jobba eller inte söker några jobb. Forskning visar att de där förklaringarna inte stämmer. – Den största orsaken som forskningen visar är att personer som är födda utomlands, i synnerhet de med mörkare hudfärg än vad majoritetsbefolkningen har, är man utsatt för diskriminering. Det gäller både när man ska anställas, vid befordran och därtill åker man lättare ut vid nedgångar. Finns det några andra faktorer i det svenska systemet som ställer invandrare utanför den svenska arbetsmarknaden – Forskningen borde undersöka hur det går till vid rekrytering, befordran och avsked. Trots lagstiftning blir resultatet som jag har visat i mina statistiska serier. Är vägen till bättre integration att arbeta mot diskriminering – Ja, säger Lena Schröder.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".