Regeringen vill satsa på polisen i budgeten

Trots att staten har ont om pengar just nu vill regeringen satsa mera på polisen, fängelserna och domstolarna. Det har den föreslagit för vänsterpartiet och miljöpartiet på onsdagen, erfar Ekot.
Kriminalvården är pressad, det är ont om platser på både fängelser och häkten, och regeringen vill satsa 100 miljoner kronor redan i år. Nästa år vill regeringen, enligt Ekots källor, ge kriminalvården 150 miljoner extra. Dessutom föreslås polisen då få 225 miljoner och domstolarna 75 miljoner kronor. Förhandlingarna börjar på torsdagen I morgon, torsdag, börjar förhandlingarna mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om hur statens pengar ska användas. Därför har regeringen i dag, onsdag, lämnat ett förslag till statsbudget till samarbetspartierna. De tre partierna har inte mycket de kan spendera, ekonomin går på halvfart och regeringen räknar med att det i stort sett inte blir något överskott alls i år. Därför är det, enligt Ekots källor, ont om satsningar i regeringens förslag. Vänsterpartiet slåss för att riva upp den försämring av ersättningen till de sjuka som regeringen beslutade i våras. Men hittills har inte regeringen lyssnat på det örat. Det finns ingen sådan höjning i förslaget. Ingen ändrad sjukersättning Inte heller föreslår regeringen någon ändring på att arbetsgivarna numera får betala ersättningen till de anställda som är sjuka i tre veckor. Både vänsterpartiet och miljöpartiet prioriterar också att kommunerna ska få mera pengar. Inte heller det har regeringen tagit till sig hittills, enligt Ekots källor. Men än har alltså förhandlingarna inte börjat på allvar. V vill höja skatten Vänsterpartiet krävde på onsdagen skattehöjningar för höginkomsttagare, redan nästa år. Som mest skulle det bli 6 500 kronor mera i skatt per år. Samtidigt vill vänsterpartiet dämpa villaskatten. Men formuleringen att vänsterpartiet vill höja skatter gillar inte budgetförhandlaren Lars Bäckström riktigt. – Vi har ju tagit på allvar att vi ska ha sunda offentliga finanser. Nu har vi ju sänkt skatter på många, många miljarder under ett antal år. Det är ansträngda offentliga finanser och vi sänkte sjukersättningen nyligen på grund av dåliga finanser, då måste vi stärka upp finanserna, säger han
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".