Pakistan har uppfyllt talibaners shariakrav

Myndigheterna i nordvästra Pakistan har meddelat att en islamistisk domstol nu har upprättats i Nordvästra Gränsprovinsen.

Dar-ul-Qasa, en islamistisk appellationsdomstol som tillämpar sharia-lagar, är inrättad i Malakandområdet där Swatdalen ligger, enligt uppgifterna.

Det var inrättade av sharialagar i Swat-dalen som var talibanernas huvudkrav i förhandlingarna med pakistanska regeringen och som ledde till en fredsöverenskommelse i slutet på februari.

Nordvästra Gränsprovinsens informationsminister säger att när nu domstolen Dar-ul Qasa är upprättad är kravet från talibanerna i Swatdalen uppfyllt och att talibanerna inte har rätt att ta till vapen.

Det här sker samtidigt som det pågår strider mellan regeringssoldater och militanta talibaner inte långt därifrån i Bunerdalen, bara tio mil norr om Pakistans huvudstad Islamabad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".