Frankrike riskerar att bryta mot stabilitetspakten

Frankrikes ekonomi ser ut att vara sämre än man tidigare trott och prognoserna visar att budgetunderskottet närmar sig fyra procent nästa år. I så fall bryter Frankrike mot EMU:s regel att hålla budgetunderskottet på högst fyra procent för tredje året i rad och riskerar att bli det första av EU:s medlemsländer som bryter om stabilitetspakten.
Frankrikes premiärminister Jean-Pierre Raffarin kom till Bryssel på onsdagen för ett möte med EU-kommissionen och dess ordförande Romano Prodi. Fick förklara sig Raffarins ärende var att be EU om hjälp med att reparera skadorna efter de förödande bränder som härjade i Frankrike under sommarens värmebölja. Men nu fick han istället försöka förklara varför han inte lyckats att få kontroll över den franska ekonomin. Den franska regeringen skulle ha presenterat sina ekonomiska prognoser för 2004 i slutet av september men på onsdagen läckte uppgifterna ut i finanstidningen Les Echo. Det franska budgetunderskottet ser alltså ut att bli rekordstort nästa år, 3,9 procent. Det betyder att Frankrike överskrider EU:s regler om högst tre procent för tredje året i rad. Det blir i så fall första gången som ett av EU:s medlemsländer bryter mot stabilitetspaktens regler. Frankrike riskerar att få betala dryga böter på fyra miljarder euro, cirka 40 miljarder svenska kronor som straff. Skyller på svag konjunktur Den franska regeringen skyller på den svaga konjunkturen och försöker förmå EU att lätta på stabilitetspaktens järngrepp om medlemsländernas ekonomier. Även Tyskland hotas av EU-sanktioner och kommer säkert också att kämpa för mildare regler innan prognoserna för den tyska ekonomin offentliggörs i november.
Kerstin Brostrand, Bryssel kerstin.brostrand@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".