Allt fler svenskar tar jobb i Danmark

Som en magnet drar Köpenhamn till sig svenskar som inte hittar något jobb hemma, vill tjäna mer eller uppleva något nytt. För att underlätta anpassningen kan man gå på kurs.
Runt bordet i skolsalen i utkanten av Köpenhamn sitter kursdeltagarna. Under två månader ska de lära sig språket, att förstå hur det danska samhället fungerar och så ska de ut på praktik. Komvux i Malmö arrangerar i samarbete med den danska vuxenutbildningen. Jobben hägrar Det som hägrar är jobb. Arbetsmarknaden är ju mycket bättre i storstaden Köpenhamn, säger Charlotte Eriksson som vill ha jobb på café och som just börjat på kursen. – Ja, den är mycket bättre än vad den är Sverige, säger hon. De sätter upp egna lappar om att de behöver folk. Det är lite annorlunda. Pendlandet ökar Sedan Öresundsbron invigdes för tre år sedan har pendlandet stadigt ökat, trots att Sverige och Danmark ännu inte kommit överens om beskattningen av de som korsar gränsen. Minst 6 000 åker över sundet varje dag, och i en enkät som Dansk Handel & Service gjort svarade vart tredje medlemsföretag i Köpenhamn att de nu hade svenska anställda. Vart femte företag som svarat säger också att de startat avdelningar eller dotterbolag på den skånska sidan. Svenskar populära De danska arbetsgivarna anställer gärna svenskar, säger kursledaren Kjeld Espersen. – De gör ingen skillnad på om det är en svensk eller en dansk person, säger han. Lönen är högre och arbetslösheten lägre på den danska sidan. Men det är inte bara lönen som lockar i Köpenhamn, utan också annat. Louise Månsson vet vad hon gillar. – Jag älskar Köpenhamn, säger hon. Det är en sådan fin stad och jag tycker att danskar är mycket mer öppna. Vi svenskar kan vara lite stela. Fortsatt utveckling I enkäten som Dansk Handel & Service gjort räknar de danska företagen med att kontakterna över Öresund ska fortsätta att utvecklas. Det tror Roger Stojanovic också. Efter två år som arbetslös i Malmö hoppas han nu få jobb i Köpenhamn, och han räknar med att fler kommer att följa efter. – Det är många olika jobb som erbjuds och lönen drar många. Sedan är danskarna så öppna. Jag tror nog att det blir fler, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".