Jordbruksverket hotar stämma Lantmännen

Jordbruksverket hotar nu att stämma Lantmännen på mångmiljonbelopp efter det stora salmonellautbrottet i somras. Verket kräver att Lantmännen, som genom sin foderfabrik i Norrköping spred smittan, ska stå för hela kostanden på runt 220 miljoner kronor. Men eftersom företaget vägrar återstår nu bara rättsliga åtgärder, säger Jordbruksverkets administrativa chef Rolf Köhler.
– Det finns egentligen bara ett alternativ som återstår, säger han. Det är att vi går till domstol och prövar frågan. Så nästa steg blir att ni stämmer Lantmännen? – Ja, det är mycket sannolikt att vi hamnar där. Så sent som på onsdagen träffades parterna utan att enas, och nu återstår bara en stämning. Upp till 70 procent av kostnaderna Enligt den så kallade zonoslagen, alltså lagen om smittsamma djursjukdomar ska en lantbrukare som drabbas av salmonella kunna få upp till 70 procent av sina kostnader täckta av staten. Eftersom Jordbruksverkets utredningar konstaterat att smittan orsakades av slarv och dåliga rutiner hos Lantmännens fabrik anser Jordbruksverket att skadståndslagen går före i detta fall och att företaget ska betala. – Om det är någon som är direkt vållande till salmonellan och kostnaderna i samband med det så ska man först ta ut pengarna från den. Skulle det inte gå återstår zonoslagen. Det är inte mer egendomligt än att bilföretag och andra får stå för sina misstag. Jag kan inte se att man kan göra undantag för fodertillverkare, säger Rolf Köhler. Ekonomiskt dråpslag Men Lantmännen menar att om man tvingas betala så innebär det ett ekonomiskt dråpslag. Därför finns statens betalningsansvar i lagen, hävdar man. Reinhold Svensson, som är Lantmännens foderchef, kan bara tänka sig att betala de kostnader som zonoslagen och eventuella försäkringar inte täcker. Bara en mindre del alltså, trots att man själv orsakat smittan. – Vi tycker att det är rimligt att vi står för en del av kostnaden, säger han. Vi tycker också att zonoslagstiftningen innehåller en rimlig avvägning mellan det som man kan kalla näringens ansvar och det som faller på samhället. Denna lag är ju till för att skydda medborgarna från att bli sjuka och då finns det också ett sådant intresse med i bilden. Men du tycker ändå inte att ni har något moraliskt ansvar för hela ersättningen? – Vi tar ett moraliskt ansvar men inte för hela biten. Är ni beredda at ta en konflikt i domstol? – Ja, det blir ju förutsättningar som Jordbruksverket driver åt det hållet, säger Reinhold Svensson vid Lantmännen.
Daniel Rundqvist, Jönköping daniel.rundqvist@jkpg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".