V välkomnar mer pengar till rättsväsendet

I dag börjar förhandlingarna mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om statens ekonomi. Regeringen vill anslå mer pengar till polis, fängelser och domstolar.
I går lämnade regeringen sitt förslag till statsbudget till vänsterpartiet och miljöpartiet. Enligt ekots källor föreslår regeringen att de tre partierna ska satsa 100 miljoner extra på kriminalvården i år, eftersom det är ont om platser på fängelser och häkten. Nästa år föreslår regeringen 150 miljoner extra till kriminalvården, och dessutom 225 miljoner till polisen och 75 miljoner till domstolarna. Vänsterpartriets ekonomiske talesman, Lars Bäckström vill inte kommentera de här uppgifterna, men välkomnar alltså mera pengar till rättsväsendet. Som ekot tidigare berättat har regeringen däremot hittills inte lyssnat till andra krav som tillhör dom allra viktigaste för vänsterpartiet och miljöpartiet. Socialdemokraternas förslag innehåller enligt ekots källor till exempel inte några nya pengar till kommunerna. Det kommer att bli en viktig del av förhandlingen. Lars Bäckström säger att kommunerna måste ha mera pengar, det vet alla som gått runt i salarna i äldreomsorgen eller på dagis. Inte heller har regeringen hittills accepterat att riva upp den sänkning av ersättningen till dom sjuka som den beslutade i våras. Även det är ett krav som har högsta prioritet för vänsterpartiet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".