Carlsbergreklam i Malawi.

Carlsberg erkänner fel i Malawi

Multinationella Carlsberg, som också är största bryggeri i Sverige, bryter mot sin egen uppförandekod vid sin verksamhet i Malawi i södra Afrika. Men enligt P1:s Kaliber erkänner nu Carlsberg i Danmark att man har gjort fel i Malawi.

– Vad jag kan höra av den reklamen i radioprogrammet så är den inte i överensstämmelse med vår uppförandekod, säger Janda Campos, chef för Carlsbergs avdelning för Socialt Ansvar. Och hon erkänner, efter att ha lyssnat på Kaliber att företaget gjort fel i Malawi.

Den kod som man själv skapat för etisk marknadsföring har inte följts säger hon. Janda Campos säger dock att Carlsberg är ett globalt företag och det är oundvikligt att det blir fel ibland.

Malawi är ett av världens fattigaste länder. Här är hälften av barnen konstant undernärda och det är också ett av de länder där flest människor hiv-smittade. Och fattigdomen gör att alkoholproblemen får långt värre konsekvenser här än i västvärlden. En alkoholiserad familjefar kan vara skillnaden mellan mat på bordet och svält.

Men efter att ha hört programmet, menar du att ni gör vad ni kan för att marknadsföra era produkter på ett så bra sätt som möjligt?

– Nej, säger Janda Campos.

I ett land som Malawi, där alltså missbruksproblem kan skapa så förödande konsekvenser, kunde man kanske vänta sig att Carlsberg var extra försiktigt i sin marknadsföring av öl. Men så är det inte. Tvärtom.

På flera punkter bryter Carlsberg mot sin egen uppförandekod. Det handlar bland annat om ett radioprogram riktat till ungdomar som uppmuntrar till öldrickande.

Nu, efter Kalibers avslöjande, har retoriken från Carlsberg förändrats. Janda Campos håller inte med om sin marknadsdirektörs tidigare uttalande att det inte skulle finnas några missbruksproblem i Malawi.

Men hon tror inte att de i första hand har med Carlsbergs öl att göra, utan med andra biligare produkter.

Hon säger att Carlsberg centralt nu kommer att gå igenom det som skett med sitt team i Malawi och försäkra sig om att det inte kommer att hända igen.

- Vi ska genomgå alla olika processer för att det inte ska ske igen, säger Janda Campos.

Anders Holmberg, Kaliber
anders.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista