Flera nya kapningar utanför Somalia

Under de senaste dagarna har ytterligare tre fartyg kapats av pirater utanför Somalias kust. Samtidigt har flera pirater kunnat gripas.

Piraterna har gett sig längre ut på internationellt vatten och flera kapningar såväl som gripanden av pirater har skett utanför ögruppen Seychellerna i Indiska Oceanen.

Där grep den franska marinen elva pirater tidigt i morse och där har Seychellernas kustvakt gripit tre. Sammanlagt håller myndigheterna där nu tolv misstänkta pirater fångna.

Den franska marinen har under den senaste veckan gripit flera misstänkta pirater, men de flesta har återförts till Puntland i norra Somalia eller till Kenya.

Trots att internationella krigsfartyg patrullerar längs Somalias kust och eskorterar fartyg till hamnarna har de inte lyckats stoppa de våghalsiga piraterna. De ger sig i stället nu allt längre ut på internationellt vatten för sin lukrativa verksamhet. Fartygen släpps oftast först efter långa förhandlingar om höga lösesummor.

Mer än 30 fartyg har kapats sedan i början av året och fler än 300 besättningsmän hålls fångna.

En oroande utveckling är att den portugisiska marinen har upptäckt sprängämnen, som skulle kunna sänka ett större fartyg, ombord på en av piraternas båtar. Det uppger brittiska BBC. Vanligtvis är piraterna utrustade med handvapen och granater.

I fredags kapades ett pakistanskägt fartyg med varor till somaliska affärsmän. Förhandlingar om ett frisläppande pågår. Och i går kapades ett fartyg med ägare i Storbritannien och Grekland med en last av sojabönor. Men uppgifterna om vilket det tredje kapade fartyget är går i isär.   

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".