Nu vill de tyska myndigheterna sätta stopp för den här typen av demonstrationer. Foto: Gero Breloer/Scanpix.
BERLIN

Misstänkta mordförsök under kravaller

Fyra unga män som deltog i kravallerna i Berlin första maj misstänks nu för mordförsök på poliser. Det meddelade åklagare i Berlin i dag. Kravallerna var de svåraste på flera år och nu överväger myndigheterna att framöver säga nej till de så kallade revolutionära demonstrationerna.

Gatsten mot poliser, flaskor, fyrverkeripjäser, ja, också brinnande vätska kastades över polismän. Över 270 skadade poliser, alla dock med lätta skador, summerar Berlins myndigheter årets kravaller. Traditionsenliga, måste de benämnas.  

Det är så kallade autonoma, mest unga män, oftast maskerade, som samlas 1 maj för att slåss med polisen. I år gick de med i ett demonstrationståg som kallades ”revolutionärt”.  

Den som ansökt om demonstrationen var en företrädare för det tyska vänsterpartiet, som sitter i delstatsregeringen i Berlin.

Deltagarna i en gatufest i stadsdelen Kreuzberg fick fly när demonstrationståget drog fram. Det som sedan utkämpades under fem timmar var ett stort gatuslagsmål mellan polis och våldsverkare.   

Tidigare år har Berlinpolisen försökt bekämpa demonstranterna med vattenkanoner och specialbyggda fordon.. Numera är målet att gripa så många våldsverkare som möjligt, med rörliga poliser till fots på gatorna, utan tung utrustning.  

Det anser myndigheterna i Berlin att de lyckades med i år. Närmare 300 personer greps. 17 sitter i häkte, och fyra misstänks alltså för mordförsök. Bevismaterial finns i polisens videoupptagningar.  

Inför nästa år överväger Berlins myndigheter att säja nej till det här så kallade revolutionära demonstrationståget.   

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".