Oppositionen hotar regeringspartiet. Foto: Esteban Felix/Scanpix.

Korruption het fråga i valet i Panama

Söndagens val i Panama är det femte som hålls sedan Manuel Noriega störtades av amerikanska trupper för 20 år sedan. Det mesta tyder på att det blir oppositionen som segrar, trots att den sittande regeringen fortfarande är populär.

I alla val de senaste 20 åren har oppositionen segrat i Panama, och så ser det ut att bli även den här gången. 

Högerns kandidat Ricardo Martinelli, en framgångsrik affärsman som var minister i en tidigare regering, har drivit en aggressiv kampanj. 

Ricardo Martinelli har anklagat regeringspartiet PRD:s kandidat Balbina Herrera för att ha berikat sig själv under sin tid som bostadsminister. 

Korruptionen är ett känsligt ämne i Panama. Den sittande presidenten Martin Torrijos stora vallöfte var att utrota all korruption, men han har inte varit särskilt framgångsrik. 

Kanske är det just Martinellis stora förmögenhet som i väljarnas ögon är hans största politiska merit. 

En så rik man behöver ju inte stjäla, säger man. 

Men samtidigt kan den sittande regeringen peka på stora framgångar; en ekonomisk tillväxt på i genomsnitt över åtta procent och en drastiskt minskad arbetslöshet. 

Det är den politiken regeringspartiets kandidat Balbina Herrera lovat att fortsätta. 

I Ricardo Martinellis kampanj däremot, har nyckelordet istället varit förändring. 

Oavsett vem som vinner är den stora uppgiften under den kommande presidentperioden att avsluta den ambitiösa utbyggnaden av Panamakanalen, som syftar till att fördubbla kanalens kapacitet. 

Det är ett megaprojekt som dock stött på oväntade svårigheter på grund av den globala ekonomiska krisen. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista