”Varning för investeringar i Lettland”

Var försiktig med investeringar i det blivande EU-landet Lettland. Man riskerar i värsta fall att kastas in i en total rättslöshet. Det är det bistra budskapet från ett småländskt företag som driver hotell i Lettlands huvudstad Riga och som sedan några månader terroriseras med maffiametoder.
Hotellföretaget Brovi Holdings vd Elisabeth Åkesson berättar att hon famlar runt i ett lettiskt rättssystem där hon som utländsk företagare just nu känner sig i det närmaste hjälplös, och hon vill varna andra. – Jag vill varnar för det dåliga skydd man har som utländsk investerare och uppmanar alla att väga riskerna, säger hon. Elisabeth Åkesson är VD för ett hotellföretag i Vislanda i Småland som efter kommunismens fall var pionjärer bland de nya utländska investerarna i Lettlands huvudstad Riga . Företaget hyrde en våning i det gamla nergångna hotell Riga, och öppnade ett hotell i hotellet, 59 rum med västlig standard, hotell Eurolink. Nu vill en ny ägare till hotell Riga, en bank med tvivelaktigt rykte, i strid med de gällande hyreskontrakten, plötsligt ha fyra gånger högre hyra av det smålandsägda Eurolink, och när banken inte fått som den vill så har den på eget bevåg stängt av hissen, och el och telefon till hotellet och lamslagit hela verksamheten. Det senaste som hänt är att banken, utan att Eurolink visste om det eller kunde värja sig, fick en domare att gå med på att betalningssäkra motsvarande närmare 3 miljoner kronor för skulder som det småländska hotellföretaget påstods ha, Företagets bankkonton spärrades och fogden klistrade dessutom utmätningslappar på alla möbler och inventarier i hotell Metropol, ett annat förstaklasshotell i Riga som ägs och drivs av det småländska företaget. Allt detta har kunnat ske utan några som helst domstolsförhandlingar. Hotelldirektören Elisabeth Åkesson igen – Som svensk klassar men detta som maffiametoder. Vad man klassar det som i Lettland har jag svårt att säga, elller hur man ser det som lett. Men de människor som vi har varit i kontakt med, advokater, så är man ganska chockad över den behandling som vi har varit utsatta för. den flathet hos myndigheter som finns där man ine får någon som helst hjälp. Problemet här är att en betalningssäkring i ett första skede kan gå igenom utan att den som utsätts för den vet om det. – Det prövas inte i någon domstol utan det räcker med att en domare utfärdar de handlingar som behövs. Vi får det via post, samma dag som det trädde i kraft. Två timmar efter är allting utsläckt, det vill säga alla konton är spärrade Vi vill bara kunna arbeta normalt tills vi får ett rättsligt beslut på vad som är rätt och fel, men vi har ännu inte ens fått ett datum för när betalningssäkringen ska upp i domstol så att vi kan försvara oss, säger Elisabeth Åkesson.
Jan Mosander jan.mosander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".