Valutaspekulationer mot kronan, euron och dollarn

Den senaste tidens signaler om att en långsam konjunkturuppgång kan vara på väg i USA har bidragit till att det uppstått valutaspekulationer som påverkar både kronan, euron och dollarn. Organisationen Svenskt Näringsliv kom häromdagen med en konjunkturprognos, och chefekonomen Stefan Fölster tror på en försvagning av dollarn, trots att dollarn under sommaren tvärtom blivit starkare.
Som vanligt speglar förändringen av valutakurserna både tillståndet i en ekonomi och förväntningar om vart den är på väg. För ögonblicket bidrar tecken på en vändning i USA till att dollarn går upp. Samtidigit som kommer det rapporter om att det är fortsatt trögt i Europa. För de tre största euro-länderna Tyskland, Frankrike och Italien, har det kommit rapporter om den att ekonomiska tillväxten går baklänges. Och både Tyskland och Frankrike riskerar att bryta mot stablitetspakten med otillåtet stora budgetunderskott även under nästa år . I Sverige går ekonomin något bättre, men här finns en viss osäkerhet inför folkomröstningen om euron. På valutamarknaden har det här visat sig genom att både kronan och euron under sommaren försvagats med ungefär 9 till 10 procent mot dollarn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".