Saab backar mer än befarat

Nybilsförsäljningen minskade med drygt 33 procent i april, enligt ny statistik från branschorganisationen Bil Sweden, som öppnar för att årsprognosen kan behöva sänkas.

– Vi har en ödmjuk inställning och vi är lite rädda för att det går i underkant på den prognosen. Vi hade lagt den på 27 procent lägre än förra året, och vi går i 33-takt. Så vi divergerar lite men det är fortfarande inom marginalerna. Men vi vill ju hoppas på att regering och riksdag vaknar och kommer med lite stimulanser, då finns det möjlighet att köra ikapp det här, säger Bertil Moldén, vd Bil Sweden.

Hittills i år är nedgången i nybilsförsäljningen drygt 30 procent. I den prognos som Bil Sweden har lagt för det här året räknar man med en nedgång på 27 procent från förra året, och landa på 185 000 sålda nya bilar.

Just nu ligger man under den nivån, och Bil Sweden fortsätter att ställa krav på att regeringen ska stimulera nybilsförsäljningen, genom exempelvis en skrotpremie som i Tyskland och att premien för att köpa en ny miljöbil ska finnas kvar även efter halvårsskiftet.

Av de svenska bilmärkena tappade Saab nästan två tredjedelar av sin försäljning. Ungefär 600 nya Saab-bilar såldes i april. Volvo tappade en fjärdedel av sin försäljning.

Eftersom den svenska kronan har tappat i värde mot euron, dollarn och även den japanska yenen lär det också komma prishöjningar på nya bilar senare. Det är däremot oklart när det slår igenom, och i vilken omfattning.

– Det är väl lite för tidigt att säga. Vissa har ju valutasäkrat både på halvårsterminer och på ettårsterminer. Det kan ju vara så i bästa fall att valutan hinner vända ner igen, men det finns ett prishöjningsbehov, ja, säger Bertil Moldén, vd Bil Sweden.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se