MP: "EU bör sluta utvinna kol och olja"

Uppdaterad 18:16
EU måste avveckla utvinningen av kol och olja, det kräver Miljöpartiet i sitt valmanifest till Europaparlamentet som presenterades i dag.

Miljöpartiet lämnade sitt utträdeskrav i höstas vilket har gjort det möjligt för partiet att första gången valkampanja tillsammans med resten av de gröna i EU, European Green. 

På väggarna i Miljöpartiets pressrum i riksdagen varvas valaffischer på svenska och engelska för första gången i en EU-valrörelse.  Affischer som det EU-positiva European Green Party står bakom. 

Både Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tycker att den här EU-valrörelsen är mer lättjobbad sedan partiet tog bort sitt utträdeskrav i höstas. Det är skönt att slippa vara emot EU längre. 

– Det känns jättebra, säger Maria Wetterstrand. 

Men språkrören är tydliga med att Miljöpartiet fortsätter vara ett EU-kritiskt parti. I valmanifestet föreslår partiet bland annat en kraftig skärpning av EU:s klimatmål och ett stopp för utvinning av olja och kol.

– Att stänga igen oljefyndigheter, stänga kolgruvor och se till att vi hittar överenskommelser kring exempelvis Arktis om att begränsa utvinningen, säger Peter Eriksson.

En annan viktig fråga för partiet är upphovsrätt och fildelning. Där kan man säga att Piratpartiets lyft i opinionen senaste tiden redan påverkat agendan.

– Vi har drivit frågan ganska länge. Jag tog upp den ganska mycket valrörelsen 2006 men det är ingen tvekan om att debatten har ökat nu och att Piratpartiet är med i den utvecklingen. Vi har ingenting emot det. Problemet ligger hos alla de partier som inte har förstått den här frågan eller brytt sig om den, säger Peter Eriksson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".