Volvos utdelning en het potatis

Volvos beslut att trots de sämre tiderna dela ut fyra miljarder kronor till aktieägarna har skapat splittring bland de stora aktieägarna, enligt Dagens Industri.

Beslutet om utdelning som bolagsstämman fattade den första april är en het potatis. Nu kommer ny hård kritik mot företagets ledning och styrelse.

Tidigare har flera aktieägare sagt att det är bättre att behålla pengarna i bolaget. Nu säger Peter Thelin, förvaltare av Zenitfonden att ”det känns som att företagsledningen saknar kontroll över verksamheten”.

Att fackets representant i styrelsen ställde sig bakom beslutet kan, enligt Peter Thelin, bero på att facket blivit fört bakom ljuset av styrelsen.

Hos en annan storägare, Cevianfonden, säger Christer Gardell att styrelsen borde ha valt en mer försiktig utdelningspolitik i dagens osäkra läge.

Enligt Dagens Industri är investmentbolaget Industrivärden den ägare som signalerat att den behöver utdelningen för att förstärka sin kassa.

I dag kom också Industrivärden med sin rapport för det första kvartalet, som visade ett resultat på minus 764 miljoner kronor.

Samtidigt har värdet på flera av de bolag som Industrivärden investerat i ökat kraftigt under perioden.

Sören Granath
soren.granath@sr.se