Solna bästa kommun för företagare

Uppdaterad 17:46
Solna kommun har landets bästa företagsklimat, i alla fall enligt Svenskt näringslivs årliga ranking som presenterades i dag. Det största klivet på rankingen tar Höörs kommun som klättrar 110 placeringar.

Rankingen baseras bland annat på en enkät till cirka 35 000 företag runtom i landet. På andra plats kom Vellinge följt av Sollentuna. På 290:e och sista plats återfinns Ronneby.

Solna knep alltså precis som i fjol förstaplatsen men den kommun som gjort det största klivet på rankingen, från 188:e till 78:e plats, är Höör i mellersta Skåne.

Att kommunen har satsat mer på näringslivet har märkts berättar Mikael Nilsson som driver företaget Tjörnarps buss i Höör. 

– Man har ju tagit åt sig den kritik som kanske har varit ute på företagen, det finns en helt annan öppenhet och man pratar mer med företagen än vad man gjorde förr. Man har lyssnat på oss och vad vi har upplevt som problem.  

Bussbolaget i den lilla byn Tjörnarp strax norr om Höör bildades redan 1924 av Gunnar och Bernt Nilsson. Då hade man en T-Fordlastbil och körde passagerarna på flaket.

85 år senare är det har man 25 bussar och cirka 35 anställda och numera är det Gunnars barnbarn Mikael och Ingela som driver företaget.  

Mikael Nilsson har tidigare varit öppet kritiskt mot Höörs kommuns näringslivsarbete, men nu tycker han att kommunen blivit mycket bättre, framförallt när det gäller att lyssna på företagarna. 

– Det är mycket viktigt att politikerna förstår oss. Ibland kan de leva i sin egen värld och tro att alla är tillfreds. Men man måste verkligen lyssna och ta åt sig, och det har man gjort i Höör och därför har man klättrat på rankningen, säger Mikael Nilsson. 

Förr om åren har Svenskt Näringslivs ranking varit allt annat än munter läsning för Höörs politiker och tjänstemän. De senaste åren har kommen rasat i placering och i fjol hamnade man på föga smickrande 188:e plats.

Men i år klättrade man alltså 110 placeringar och det firades givetvis på kommunhuset berättar näringslivschef Peter Wollin.  

– Vi startade i förmiddags med en stor tårta, säger Peter Wollin. 

Och det var den svaga rankingen de tidigare åren som fick kommen att satsa. Man gick helt enkelt ut och frågade företagarna på orten vad de hade för behov och i dag har man ett mycket tätare samarbete berättar Peter Wollin. 

– Vi har varit ute på fler företagsbesök. Vi ordnar fokusträffar en gång i månaden tillsammans med den lokala företagarföreningen. Vi har byggt om vår hemsida helt och hållet och förbättrat marknadsföringen. Vi har också fått upp näringslivsfrågorna på dagordningen på ett annat sätt än tidigare. Vi har en grupp med chefstjänstemän som träffas regelbundet och då lyfts alltid näringslivsfrågorna upp, säger näringslivschef Peter Wollin. 

David Rasmusson,
Ekot i Malmö

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista