Ännu inga pengar utbetalda

Jordbruksverket har fortfarande inte betalat ut ett öre till de bönder som drabbades av det stora salmonellautbrottet i somras.
Orsaken är att man inte fått in de fullmakter som krävs från Lantbrukarna för att driva en skadeståndsprocess mot lantmännen. Fullmakter som Jordbruksverket ställde som villkor för att betala ut en preliminär ersättning. Ersättning utlovad Redan i juni lovade Jordbruksverket att man skulle betala ut ersättning så fort som möjligt till de drabbade bönderna. Men samtidigt har man hävdat att det egentligen är Lantmännen som ska stå för kostnaden, eftersom smittan kom från företagets foderfabrik. – Vi betalar nu, men ska sen kräva pengarna av Lantmännen, sa Jordbruksverket. Ett villkor för den preliminära ersättningen blev därför att varje lantbrukare skulle skriva på ett pappar där man överlät eventuella skadeståndspråk mot Lantmännen till Jordbruksverket, att använda i en kommande process. Ingen skrev på Ekots genomgång visar nu att ingen av de 30-talet bönder som hittills kommit med ersättningsanspråk har skickat med några fullmakter, och orsaken är att Lantmännen uppmanat bönderna att säga nej. Även LRF var tidigare tveksamt till villkoret. Rolf Köhler på Jordbruksverket säger till Ekot att man därför inte heller betalat ut några pengar. Istället har nu Lantmännen gått in och hjälpt de drabbade bönderna med räntefria lån, i väntan på att konflikten mellan Jordbruksverket och Lantmännen ska lösas, det säger Reinhold Svensson som är foderchef på lantmännen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".