Svårare för kvinnor få plats på polishögskolan

Kvinnor har svårare än män att komma in på polishögskolan. Chefen för Rikspolisstyrelsens rekryteringsenhet Marie Andersson tror att kvinnorna missgynnas eftersom mannen fortfarande är norm inom polisen.
– Är det så att när jag säger ordet polis så ser du en kvinna framför dig? De flesta av oss gör nog inte det, de flesta av oss ser en man och det kan påverka oss omedvetet i våra bedömningar, säger Marie Andersson. Hon menar att även de psykologer som intervjuar de kvinnliga sökande ser en manlig polis som det normala. Det begåvningstest som hittills har använts har utformats för att i första hand passa mönstrande värnpliktiga som till allra största delen är män. Närmare 4 500 sökande till polisen gjorde testen mellan 1997 0ch 2001, skriver Dagens nyheter. Större andel män än kvinnor antogs Av de sökande som var kvinnor antogs 38 procent, medan 48 procent av de män som sökte antogs. Kvinnorna fick alltså betydligt sämre resultat i samtal med psykolog och i det skriftliga begåvningstestet. Det är Pliktverket som utför de psykologiska testen och chefspsykolog Johan Lothigius tror inte alls att testerna missgynna kvinnor. – Det kan hänga ihop med att om man är väldigt teoretiskt begåvad och tjej så ser man att polisyrket kanske inte är det som kommer upp i allra första hand utan man väljer en annan bana. Så det är inte de mest begåvade kvinnorna som söker sig till polisyrket menar du? – Det kan i alla fall vara en spekulation som är rimlig, en av de funderingar vi har. Men det är en bild som Marie Andersson på Rikspolisstyrelsen inte alls delar och polisen har i år börjat använda sig av ett nytt begåvningstest som de hoppas inte ska missgynna kvinnor, för det är ingen skillnad i begåvning hos de som söker menar Marie Andersson. – Vi ser deras ansökningshandlingar och vi träffar dem också själva. Då kan vi inte se att flickorna har någon sämre bakgrund på det sättet än vad pojkarna har, säger Marie Andersson, Riskpolisstyrelsen.
Hanna Holmquist hanna.holmquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".