USA kan tänka sig FN-styrka i Irak

För första gången har nu Bushregeringen gjort tecken att USA kan tänka sig en multinationell styrka i Irak under FN:s mandat. Idén fördes fram av den biträdande utrikesministern Richard Armitage och väntas leda till att arbetet på en ny FN-resolution inleds redan nästa vecka.
Enligt det senaste amerikanska utspelet skulle den FN-bemyndigade internationella styrkan stå under amerikanskt befäl, men USA har ändå gått längre än tidigare när det gäller att uppgradera FN:s roll i Irak. Sprängattentatet spelar roll Debatten om FN:s roll i Irak fick ny näring efter det förödande sprängattentatet mot FN-högkvarteret i Bagdad förra veckan, när generalsekreteraren Kofi Annan var den som först lanserade tanken på en internationell styrka som skulle verka på FN:s uppdrag under amerikanskt kommando eftersom USA skulle bidra med flest trupper. Amerikan skulle föra FN:s befäl När idén nu för första gången kommer från amerikanskt håll heter det att USA överväger en multinationell styrka under FN:s ledning, där en amerikan skulle föra FN:s befäl. Uppmjukningen från amerikansk sida kommer efter en tid när gerillaattacker, terroristattentat och kriminalitet har visat att de amerikanska trupperna i Irak inte mäktar med att skapa ordning och stabilitet i landet. USA ville inte släppa ifrån kontrollen Länder som Indien, Pakistan och Turkiet har visat sig villiga att bidra med soldater, men bara inom ramen för ett FN-mandat. USA har tidigare gjort försök att få till stånd en FN-resolution som skulle göra det möjligt att bredda koalitionen i Irak, men diskussionerna stannade av när USA inte ville släppa ifrån sig något av kontrollen i utbyte mot en internationell uppslutning. I och med uppmjukningen från amerikansk sida kan pejlingarna i säkerhetsrådet återupptas, men det är långt ifrån säkert att det senaste budet räcker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".