Isaak fängslades 2001.
Dawit Isaaks bror:

"Kampanjen en livlina för Dawit"

Den svenska namninsamlingen till förmån för den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak överlämades i dag till Eritreas ambassad. Även om det inte blev några positiva besked i dag från ambassaden anser Esayas Isaak, Dawits bror, att den svenska kampanjen är ovärderlig.

– Ja, kampanjen gör att de på något sätt vet att vi har ögonen på dem. De kan heller inte behandla Dawit hur som helst. De ser ju att det här är en väldigt viktig fråga i Sverige, säger Esayas Isaak.

Och att detta åtminstone skulle kunna rädda din brors liv, kanske?

– Ja, jag anser att detta är en livlina för honom.

Det kan vara den viktigaste effekten av mer än 200 000 namnunderskrifters krav på frigivning av den i snart åtta år, utan rättegång, fängslade Dawit Isaak, att han inte tillåts försvinna i glömska.

I kontrast till två regeringars tysta diplomati är namninsamlingen en av Sveriges mäktigaste opinionsyttringar på lång tid, uppbackad av landets största tidningar, fackförbund och yttrandefrihetsorganisationer.

Eritreas toppdiplomat Yonos Manna tog i förmiddags emot den och chefredaktörerna. Han lyssnade, men gav enligt Aftonbladet.se:s chef Kalle Jungkvist inga svar med hopp.

– Han kommenterade över huvud taget inte fallet i detalj. Han förstår inte i grunden varför vi ägnar så mycket kraft åt en enskild individ. Han tycker inte att det är vår uppgift att engagera oss i hans fall, eftersom han i grunden är en eritreansk medborgare som har ställts inför rätta enligt eritreansk lag. Däremot har vi inte fått något svar på vilken lag han har brutit mot och vad han egentligen har gjort. Det vill inte Eritreas chargé d’affaires kommentera, säger han.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".