Jobben vid de tre bilmonteringfabrikerna i Tyskland blir kvar om Fiat tar över Opel. Foto: Jens Meyer/Scanpix.

Fiat skonar tyska jobb vid möjligt Opelköp

Fiat lovar bara att behålla tre av Opels fyra tyska fabriker om vd:ns idé om ett nytt stort europeiskt bilbolag Fiat/Opel skulle bli verklighet, där enligt planen också Saab och Vauxhall skulle ingå.

Den tyske näringsministern Karl-Theodor zu Guttenberg, anser att Fiats plan är intressant.

– Ja, intressant, men inte så att jag i dag kan ge beskedet, sa Guttenberg efter mötet i Berlin i dag med Fiat-chefen Sergio Marchionne.

Innan han binder sig vill Guttenberg också veta vad medtävlaren om Opel, den österrikisk-kanadensiska bilkomponenttillverkaren Magna, har att komma med i budgivningen.

Han måste naturligtvis dessutom invänta besked från GM i Detroit, USA, som äger Opel och från den amerikanska regeringen som håller GM vid liv om hur dom ser på konkurrensen om Opel.

Ytterligare några detaljer i Fiats plan blev kända efter mötet i Berlin. Guttenberg berättade på en presskonferens att Fiat inte är berett att dra på sig nya skulder för att ta över Opel, Saab och Vauxhall, vilka Fiat vill ha på köpet från GM.

De mellan fem och sju miljarder euro som affären uppskattas till måste därmed finansieras på annat sätt. Guttenberg utesluter inte att det kan ske med statliga borgensåtaganden. I så fall vill han dock ha med andra europeiska länder där GM verkar i dag, troligen alltså också Sverige.

I samtalet med Marchionne fick Guttenberg också veta att Fiat vill behålla de tre Opel-fabriker i Tyskland där bilarna byggs ihop, men att den fjärde, som tillverkar motorer, kan bli föremål för konsolidering, som han uttryckte det.

Tyska branschexperter ruskar mer eller mindre samfällt på sina huvuden åt Fiats plan, som också inkluderar Chrysler. De tvivlar på att många olönsamma bilbolag tillsammans kan bilda ett lönsamt.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista