Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordkorea och USA hade informellt möte

Är Nordkorea en kärnvapenmakt. Den frågan står i centrum när USA och Nordkorea i dag för andra dagen fortsätter sina överläggningar i Peking under medverkan av Kina, Japan, Ryssland och Sydkorea. Förväntningarna om ett genombrott är lågt ställda.
Att nordkoreanska och amerikanska förhandlare har haft ett enskilt informellt samtal under mer än en halvtimma betraktas som en viktig händelse vid det internationella möte som pågår i Peking sedan i går. Huvudpersonerna vid överläggningarna har hittills mest presenterat sina respektive ståndpunkter. Det har med andra ord huvudsakligen handlat om monologer. Inga officiella enskilda överläggningar De amerikanska delegaterna har förklarat att några officiella enskilda överläggningar kommer det inte att bli med nordkoreanerna. Det är andra gången på fyra månader som Kina dukar upp ett noggrant designat förhandlingsbord för amerikaner och nordkoreaner. Krisen mellan Nordkorea och USA var akut under några veckor vid förra årsskiftet. Grannländer försöker påverka Allehanda hot spreds från Nordkorea och uppfinningsrikt formulerade förolämpningar smattrade ut ur nordkoreanernas vältrimmade propagandamaskin. Nordkorea förklarade att den fattiga nationen strävar efter att utveckla kärnvapen. USA kräver att Nordkorea ger upp sina planer. Grannländer och länder som traditionellt haft goda förbindelser med Nordkorea, Kina och Ryssland, försöker påverka nordkoreanerna. Under förmiddagen i dag satt alla de deltagande sex ländernas delegater vid förhandlingsbordet. USA och Nordkorea sitter där bredvid varandra. Därigenom slipper deras delegater att hela tiden behöva se varandra in i ögonen. På eftermiddagen lokal tid har det på dagordningen varit mera informella samtal i mindre delegationer. Ingen förväntar sig några snabba genombrott Kina har tidigare inte ägnat sig åt internationell förhandlingsdiplomati på detta sätt. Därför är det viktigt för kineserna att skapa en process, att samtalen ger resultat. Men inga bedömare förväntar sig snabba genombrott. Dvs att Nordkorea plötsligt skulle ge efter och säga att alla kärnvapenplaner skrotas, eller att USA skulle gå med på att som nordkoreanerna önskar sluta en icke-angreppspakt med Nordkorea. Måttet på framgång ställs inte särskilt högt, om parterna kan enas om att forsätta att mötas betecknas det som ett viktigt resultat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".