”Ökad handel med EMU-medlemskap”

En ny svensk undersökning visar att det är osäkert hur det blir med jobben i framtiden om Sverige går med fullt ut i EMU. Men Sveriges handel kommer att öka, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi.
– Om Sverige nu skulle gå med i valutaunionen och de här siffrorna gäller för de här 20 länderna som är med i vår undersökning också gäller för Sverige så ökar handeln med euro-länderna med 10 procent jämfört med utgångsläget. Dessutom kommer vår handel med länder som fortfarande står utanför att öka med 10 procent. Slutsatsen man kan dra är att handeln efter några år skulle öka med cirka 10 procent. Hur säker är du på de här slutsatserna? – Det är ganska ovanligt att man får så säkra slutsatser i forskning. Å andra sidan är det en kort period vi har tittat på, vi har inte haft gemensam valuta så länge och det är en källa till osäkerhet, säger Harry Flam. Mycket talar alltså för att EMU kan öka Sveriges handel med ett medlemskap, men det säger inte också att jobben kan bli fler, enligt Harry Flam. – När de här effekterna har värkt ut, när vi har dragit fördelarna av ökad handel, då finns det ingen anledning att tro att det här varken är positivt eller negativt för sysselsättningen. Varför då? – Därför att exporten ökar, det ger mer jobb i exportindustrin. Men importen ökar också? – Det ger mindre jobb eller färre jobb i den industri som konkurrerar med exporten och det här bör ta ut sig ungefär, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi
Christer Hillbom christer.hillbom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".