Diabetes ökar risken för alzheimers

Diabetes ger en ökad risk för alzheimers. Det visar forskning som presenteras på den första internationella konferensen om demens och Alzheimers sjukdom som startar i Göteborg under torsdagen. Lenore Lowner, från USA:s folkhälsoinstitut säger att resultaten förändrar synen på diabetes.
Diabetes är plötsligt ett problem för hjärnan, inte bara för hjärtat, säger Lenore Lowner. Studierna om det här är många och visar alla att gamla som lider av diabetes löper ungefär dubbelt så stor risk som andra att utveckla alzheimers. Det betyder att om en av tio får alzheimers i vanliga fall så drabbas en av fem diabetiker av den sjukdomen också. Fysisk aktivitet I dag vet inte forskarna hur det exakta sambandet ser ut, men det finns ändå råd att ge allmänheten. Man vet att fysisk aktivitet och nyttig kost minskar risken för diabetes och att samma sak håller en utvecklad diabetes i schack. Lenore Lowner säger att det finns starka skäl att tro att det här gäller för alzheimers också. Man behöver alltså inte veta vad som orsakar vad för att ge rådet: sköt om dig, säger Lenore Lowner, som forskar om sambandet mellan diabetes och alzheimers.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".