1 av 2
Apotek i Stockholm till salu. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 2
Eva-Britt Gustafsson
Staten behåller en tredjedel

Klart vilka apotek som föreslås ska säljas

Uppdaterad 16:45
Över 600 apotek ska drivas privat i framtiden enligt ett förslag från det bolag som på uppdrag av regeringen strukturerar om apoteken. Försäljningen kan gå snabbt enligt bolagets vd. De apotek som inte är lönsamma får inte läggas ner av de nya ägarna de närmaste åren.

Av de 946 apotek som finns i dag kommer 466 att säljas till stora och medelstora företag. 150 apotek kommer att föras över till ett statligt ägt småföretagarbolag för att sedan erbjudas till småföretag. 330 apotek kommer att ägas av staten. Det föreslår Apoteket Omstrukturering AB som av regeringen utsetts att sköta försäljningen av apoteken.

– Vi börjar så snart vi kan nu under maj och vi har en plan att avsluta försäljningen under hösten, säger Eva-Britt Gustafsson som är vd för Apoteket Omstrukturering AB. 

Har ni börjat diskutera med dem som är intresserade av att köpa?

– Vi har lyssnat på dem hittills och naturligtvis träffat många. Det är otroligt många som hör av sig. Det finns en stor intressentgrupp och det tycker vi är väldigt bra. 

Den 29 april fattade riksdagen beslut om en omreglering av apoteksmarknaden. Och från 1 juli upphör Apotekets monopol.

De 466 apotek som säljs ut till stora och medelstora bolag har delats in i åtta olika portföljer. De två största portföljerna innehåller 200 respektive 150 apotek var. Ytterligare sex innehåller mellan tio och 20 apotek var.  

Förutom dessa kommer 150 apotek att föras över till ett statligt småföretagarbolag. Där kommer småföretagare att kunna bli delägare och majoritetsdelägare i ett eller flera apotek. 

Tanken är att dessa olika ägandeformer ska finnas i hela landet och regionalt. På så sätt hoppas man att mångfalden ska göra läkemedlen billigare och servicen bättre. 

– Målet är ju att uppnå en konkurrens både på nationell och regional nivå. Men också hitta mer utrymme för mångfald, det vill säga mer nischade aktörer. Så det finns både stora portföljer och mindre portföljer för att tillfredsställa den efterfrågan. Men framför allt när det gäller de stora portföljerna så ska de vara tämligen lika så att de har samma konkurrensförhållande emellan sig. 

Så portföljerna ska innehålla både lönsamma och mindre lönsamma apotek? 

– Absolut, säger Eva-Britt Gustafsson.

Och de mindre lönsamma får under de närmaste åren inte läggas ner. Företaget Kronans Droghandel har målet att bli en av de största aktörerna på apoteksmarknaden och dess vd Cecilia Marlow är beredd att ta över även mindre lönsamma apotek.

– Ja visst, så är det. Det är ju en del av det här arbetet också att säkerställa läkemedelsdistributionen i landet. Det vill säga att inte apotek ska läggas ner i onödan i alla fall, säger Marlow.

Eftersom läkemedelspriserna fastställs av staten så kommer andra produkter att vara viktiga för att skapa lönsamhet för många apotek, så även för Kronans droghandel, enligt Cecilia Marlow.

– De kommer att spela en stor roll men jag tror faktiskt också att det spelar stor roll hur kunderna blir bemötta. Och kanske att ha ett annorlunda och kanske bredare utbud bland till exempel receptfria läkemedel, säger Marlow.

I Norge genomfördes en liknande reform 2001. Undersökningar där visar att allmänhetens förtroende för apoteken är mycket stort, enligt Oddbjörn Tysnes på landets apoteksförening. Däremot finns en del kritik mot att apoteken har blivit för kommersiella, säger han.

– När man kommer in i ett norskt apotek så domineras det mer än tidigare av hudkrämer, schampo och så vidare och många av de äldre kunderna verkar ovana och inte helt bekväma med detta, säger Oddbjörn Tysnes.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista