Många vill se hårdare tag mot bidragsfuskare

Omkring hälften av svenskarna tror att bidragsfusket är utbrett. Det visar en enkät som Riksförsäkringsverket och Försäkringskassan i Västra Götaland gjort.
Det här tyder på att många har tappat tilltron till försäkringssystemet, något som är mycket skadligt för samhället menar generaldirektören på Riksförsäkringsverket Anna Hedborg. – Det är klart att det här utgör ett hot mot tilltron till socialförsäkringen. Men även om det inte visar sig i den här undersökningen så är det klart att i det långa loppet får det inte vara sant. Riksförsäkringsverket har låtit Statistiska centralbyrån göra undersökningen som besvarats av 1 200 personer som ger sin syn på hur de tror att det fuskas med socialförsäkringar och vad man ska göra åt det. Hårdare tag mot bidragsfuskare Här är svenskarna stränga. Två av tre tycker att Försäkringskassan ska göra oanmälda och anonyma besök på arbetsplatser om man misstänker fusk med sjukförsäkringen. Sju av tio tycker att Försäkringskassan ska samköra sina dataregister med andra myndigheters dataregister för att upptäcka fuskarna. Två av tre anser att den som medvetet lämnat felaktiga uppgifter ska åtalas för bedrägeri. Redan under hösten inleder riksförsäkringsverket en stor nationell kontroll på sjukskrivna som får ersättning från Försäkringskassan.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".