Inga pengar till nya satsningar

För en stund sen började regeringen förhandla med vänsterpartiet och miljöpartiet om hur statens pengar ska användas. Men det dröjer länge innan det finns några pengar att göra av med. Det visar regeringens senaste prognos över ekonomin, erfar ekot.
Riksdagen har bestämt hur mycket pengar som politikerna kan göra av med varje år. I våras fick regeringen kritik av oppositionen för att den lade sig nära den gränsen. Det fanns nästan ingen säkerhetsmarginal alls om nya utgifter skulle dyka upp. Säkerhetsmarginalen mindre Nu är den här säkerhetsmarginalen ännu mindre, enligt det förslag till budget som regeringen gav vänsterpartiet och miljöpartiet igår. Det återstår bara 200 miljoner i år innan regeringen når gränsen för hur stora utgifterna får bli, och det är i stort sett ingenting när det handlar om statens budget. Nästa år är det likadant, först 2005 kan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet göra nya satsningar utan att spara in på nåt annat, då finns ett utrymme på 15 miljarder. Skatterna går alltid att ändra Men skatterna kan regeringen ändå alltid ändra. Och därför lär skatterna bli en av huvudfrågorna i höstens budgetförhandlingar. Hittills har regeringen avslöjat mycket lite för samarbetspartierna om hur den vill ändra skatterna, enligt ekots källor. Men en skatteändring som finns med i regeringens förslag från i går är att företagen måste betala minst ett halvt öre i elskatt per kilowattimme. Det innebär att de flesta företag som nu inte betalar någon skatt på elen alls får en skattehöjning. Ändringen har krävts av EU, och nu ska den införas 1 juli 2004. Miljöpartiet kräver ju rejäla skattehöjningar på energi, men det örat har regeringen inte velat lyssna på hittills.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".