KI: Euro-ja ger snabbare återhämtning

Statliga Konjunkturinstitutet räknar med att det blir bättre fart i konjunkturen om det blir ett ja i folkomröstningen om euron. Ingemar Hansson är generaldirektör för institutet.
– Blir det ett ja i euroomröstningen kommer räntorna att bli lägre än vad de skulle ha varit i annat fall, i synnerhet de långa räntorna kommer att bli lägre, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson. Det kommer att stimulera konjunkturåterhämtningen i Sverige och göra att den går snabbare. Kritiken mot den analysen låter inte vänta på sig. Nationalekonomen Nils Lundgren är aktiv på nej-sidan. – Det är förvånansvärt att man slår fast på det sättet i en så omstridd fråga, säger Nils Lundgren. Konjunkturinstitutet är en statlig myndighet, men prognoserna för ekonomin gör de oberoende av regeringen. Stöd för ja-sidan KI gör alltid en prognos vid den här tiden på året. Skillnaden den här gången är att prognosen kommer drygt två veckor före folkomröstningen och att slutsatserna, hur oberoende myndigheten än är, blir givetvis ett slagkraftigt vapen för ja-sidan. Men det går inte att ta någon hänsyn till, enligt Ingemar Hansson. – Vårt jobb är att göra en analys av den svenska ekonomins utveckling och i det här läget är det uppenbart intressant att göra den utifrån både ett ja och ett nej-utfall, säger Ingemar Hansson. I den analysen har vi kommit fram till att ränteeffekterna är högst troliga och skulle få en effekt på konjunturåterhämtningen och då säger vi det. Hur det används eller tas emot hindrar oss inte i vårt jobb.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".