Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre nordiskt elnät kan ge lägre elpriser

Konkurrensen på den nordiska elmarknaden, som skapades för några år sedan, behöver bli bättre för att priserna ska pressas konstaterar cheferna för de nordiska konkurrensmyndigheterna i en gemensam rapport.
I dag är det dåliga ledningsnätet mellan länderna ett problem och det gör att priserna på el blir onödigt höga för hushållen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren. – Ett av de väldigt konkreta problemen är att få el att flöda mellan de nordiska länderna. Vissa tider på dygnet och vissa tider på året förbrukar man i ett nordiskt land mycket mer än vad man kan föra över och hjälpa till med från de andra nordiska länderna. Skulle man kunna få mer el att flöda genom ledningarna så skulle utbudet bättras och priserna pressas. Investeringar i nätet krävs Claes Norgren tycker alltså att staten inte gjort tillräckligt för att elen ska bli billigare. Mer statliga pengar måste investeras i ledningsnätet mellan länderna, menar han. I Sverige kommer hälften av elen från vattenkraft och nästen lika mycket från kärnkraft. I Norge kommer nästan allt från vattenkraft. Danskarna har värmeverksel och vindkraft, medan finländarna har en mer likfördelad blandning mellan värmeslagen. För att priserna ska kunna bli lägre måste fördelarna mellan de olika sorternas energi kunna tas tillvara bättre. Tillgången på de alla måste kunna utnyttjas där efterfrågan är stor, enligt Claes Norgren. – Elmarknadsreformen har varit bra, men vi ser ett antal problem som jag tror det är viktigt att ta tag i, säger Claes Norgren, generaldirektör för Konkurrensverket.
Robert Sennerdal robert.sennerdal@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".