”Islands valjakt hotar inte stammen”

Island tillåter sedan några veckor jakt på vikvalar, något som har mött stark kritik världen över. Men Islands miljöminister Siv Fridleifsdottir försvarar jakten på ett miljöministermöte i Luleå.
– Nu har vi beslutat att ta 38 vikvalar, säger Siv Fridleifsdottir, Islands miljöminister. Stammen av vikvalar i Nordatlanten är på 70 000 vikvalar och alla forskare är överens om att denna jakt inte kommer att ha någon påverkan på vikvalsstammen. Även Japan bedriver vetenskaplig valfångst och sedan valfångststoppet infördes 1986 har 7 500 valar dödats i vetenskapligt syfte. – Vi vet inte tillräckligt om samspelet mellan vikvalar och andra valar, säger Siv Fridleifsdottir. Kan inte forskningen ske utan att man dödar valarna? – Det har vi tänkt på och det fungerar inte, säger den isländska miljöministern. Vi forskar på vad valarna äter och då måste man undersöka maginnehållet. Island har tidigare bedrivit vetenskaplig valjakt. Den internationella valfångstkommissionen konstaterar att inga vetenskapliga rön från den forskningen har presenterats, men det säger sig Siv Fridleifsdottir inte känna till. Kommersiell valfångst planeras Islands planerar är att inleda komersiell valfångst 2006, men inga beslut har tagits. – Vi har inte beslutat om kommersiell valfångt än, det var vi inte gjort, säger Siv Fridleifsdottir. Problemet med dagens valjakt som bedrivs av Island, Japan och Norge, är att den sker utanförinternationella kontroll. Valfångstkommissionen har hittills inte kunnat komma överens om hur övervakningen ska ske. – Det som finns att göra är att fortsätta arbetet med att övertyga Island om att gå in i samarbetet om en förvaltningsplan för valstammen, säger Sveriges miljöminister Lena Sommestad. Det är dåligt för Islands anseende.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".