Vill ändra i a-kassa och las.

C vill höja a-kassan och ändra i las

Centerpartiet vill höja a-kassan under den första tiden, om man samtidigt kombinerar det med ändringar av lagen om anställningsskydd, så att mindre företag får större möjligheter att behålla personal som de själva väljer.

– Vi är beredda att diskutera arbetslöshetsförsäkring med en högre ersättning i början för att sedan trappas av, säger Centerpartiets partiledare Maud Olofsson.

Maud Olofsson presenterade idag partistyrelsens förslag till ekonomisk politik inför partistämman som drar igång på torsdag i Örebro.

Och Maud Olofsson föreslår, som hon säger, en ny svensk modell, som både riktar sig till företagen och de anställda.

Bland annat är partistyrelsen beredd att höja a-kassan under den första tiden, kanske tre månader, till mer än dagens 80 procent av tidigare lön.

Partiet vill att ersättningen ska trappas ner snabbare än i dag. Det är fortfarande oklart hur hög nivå Centern tänker sig och under hur lång tid.

Men partiet är inte berett att ensidigt höja a-kassan utan det ska kombineras med andra åtgärder riktade till företagen när det gäller lagen om anställningsskydd, las.

På längre sikt vill Maud Olofsson att arbetsmarknadens parter ska reglera i avtal hur uppsägningar ska göras.

Men i ett första steg vill partiledningen ändra i turordningsreglerna så att företag med upp till 50 anställda ska ha rätt att undanta personer från turordningsreglerna.

I dag får företag med upp till tio anställda undanta två personer.

– Därför att det är företag som behöver nyckelpositioner och kan de få dessa vid uppsägningar har de också möjlighet att överleva och utvecklas på ett bättre sätt, sägr Maud Olofsson.

Hur påverkar det tryggheten för de anställda?

– På det sättet att det är företagen som bäst vet hur de ska organisera arbetet för att företaget ska överleva och utvecklas. Då kan man behöva en del nyckelpersoner för att åstadkomma detta och på sikt leder det till fler jobb, säger Centerledaren.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".