Svenskarna har aptit på nya bostadslån

Under det första kvartalet i år var utlåningen till småhus och bostadsrätter nio procent större än under första kvartalet förra året. Det visar statistik från Bankföreningen.

– En viktig förklaring är att räntan är så väldigt låg. Men man kan också se att marknaden stod förhållandevis stilla under hösten och att det nu är något utav en islossning att fler hustransaktioner görs nu än tidigare, säger Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen.

Från den första januari i år till den sista mars så växte bolånestocken, det samlade värdet på alla så kallade bottenlån till småhus och bostadsrätter i landet med över 35 miljarder kronor till 1 602 miljarder kronor.

Det under en period då Riksbanken sänkt räntan både rekordsnabbt och rekordmycket vilket syns i dom rörliga räntorna. Och enligt bankföreningens siffror tas nu 70 procent av nya lån tas nu med rörlig ränta.

Men Sveriges ekonomi liksom världsekonomin är ju i kris. Så vad finns det för risker med att svenskarnas lån ökar?

– Jag tror att den största risken är att man som låntagare inte har marginaler att klara högre räntor, men det ingår i bankernas bedömningar i dag, säger Johan Hansing.

Rodney Alfvén är analyschef på Cheuvreux och bevakar banker. Han är inte förvånad över siffrorna. För även om många företag har svårt att få tag på pengar så är det en helt annan sak om hushåll med sunda ekonomier vill låna.

– Jag tror att man kan se det på tre sätt. För det första så finns det en efterfrågan på bolån, fastighetsmarknaden går ju ganska bra. För det andra så har bankerna ont om kapital, men att låna ut bolån kräver ganska lite kapital jämfört med andra utlåningar, så det är ett ganska effektivt utlåning för bankerna. För det tredje så har alla banker tagit in nya pengar i form av emissioner. Så de har mer kapital att låna ut.

Ser du några risker med detta?

– Om jag skulle lista de 50 största riskerna i banksystemet nu så skulle inte detta finnas på den listan, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".