Mona Sahlin:

"Reinfeldt ska få den tid han behöver"

Statsminister Fredrik Reinfeldt har i dag haft överläggningar med oppositionen om hur regeringens politiska motståndare ska uppträda andra halvåret i år när Sverige är EU:s ordförandeland.

Efter överläggningarna sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin så här om Reinfeldts önskan om borgfred.

– En borgfred får ju då definieras och den definierade nog både Reinfeldt och jag väldigt lika. Stor respekt för att regeringen i Sverige ska leda Europa i en väldigt svår tid. Reinfeldt behöver ägna mycket tid för det och det ska han få. Vi ska inte söka strid för stridens skull, men vi lägger inte ned de inrikespolitiska diskussionerna som vi kommer att ha, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Men ni är ju helt oense om hur exempelvis fackliga rättigheter ska drivas?

– Ja, och det kommer vi fortsätta att vara. Det är inte så att vi lägger ned den politiska debatten eller slutar att vara socialdemokrater respektive moderater, lika lite som det skedde vid det svenska ordförandeskapet 2001, säger Mona Sahlin.

Och trots att regeringen och oppositionen riskerar att komma på kant i en och annan fråga var statsminister Fredrik Reinfeldt nöjd med dagens överläggningar

– Jag tycker att det fanns ett väldigt bra samtal kring att det är ett svenskt intresse att det här går val, och att vi alla har ett ansvar för det, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista