Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filmkamera på värdetransporter minskar rånrisken

Värdetransportbilar kan komma att förses med övervakningskameror som ständigt följer allt som rör sig omkring bilen. Det föreslår den arbetsgrupp som ska förbättra säkerheten vid värdetransporter. Föraren Tomas Andersson tycker det vore bra.
– Det skulle vara bra eftersom man kan se vad som hände om något händer, säger värdetransportföraren Tomas Andersson. Tomas Andersson är en av Securitas förare som kör värdetransporter i Stockholms län och Sörmland. Hans arbetsplats, bilen, är som ett rullande kassaskåp och hör hemma i ett garage med många kodlås. I ett av förrummen täcks väggen av ovanligt många långa nycklar, som uppenbart går till tjocka dörrar. Risken för hot och våld får man leva med som värdetransportör, säger Tomas Andersson. –Man tänker på det men man kan inte gå runt och vara rädd hela tiden, säger Tomas Andersson. Det går inte att arbeta på det sättet, men man har det i huvudet hela tiden. Målet är att säkerheten ska bli bättre, enligt den arbetsgrupp som ser över rutiner och arbetsmiljön runt värdetransporter. Videoövervakning vid transporter Polisen, Posten, bankerna, Arbetsmiljöverket och säkerhetsföretagen diskuterar en rad förslag. Ett av dem är att förse bilarna med en kamera som spelar in hela tiden, säger Ulf Göransson vid Länskriminalen i Stockholm. –Kan man utrusta bilarna med kameror som rullar under tiden de kör, kan vi dels se om det pågår förberdelser till attacker på fordonenoch när det inträffar rån skulle vi få en god dokumentation av vad som hänt, säger Ulf Göransson. Vi tror att det vore väldigt brottsförebyggande och betyda mycket arbetsmiljömässigt för de som arbetar i bilen. – Idag finns det restriktioner för kameraövervakning och vi måste titta på om vi med den lagstiftning vi har idag kan komma längre, säger Ulf Göransson. Öka antalet uppklarade rån Ett annat förslag är en haverikommission för rån. – Det är ingen tvekan om att vi behöver bli bättre, eftersom vi har en uppklarningsprocent som vi är nöjda med, säger Ulf Göransson på Länskriminalen i Stockholm. Gärningsmännen har ändrat beteende och tittar man på statistiken kan man konstatera att övervåldet och automatvapen vanligare än för några år sedan.
Annika Digréus annika.digréus@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".