Regeringens förslag till nytt svenskt försvar väcker frågetecken. Arkivfoto:Henrik Montgomery/Scanpix.

Kontrakt kan få soldater att tveka

Regeringens förslag till nytt svenskt försvar innebär att kontraktsanställda soldater ska försvara Sverige och under kanske sex år arbeta åt försvaret i långa perioder, men i grunden vara kvar på sina civila jobb. Det kan bli svårt för arbetsgivare att acceptera att de anställda är borta då och då.

– Det blir störningar i produktionen och då måste man acceptera att det egna verksamhetsintresset får stå tillbaka för det gemensamma intresset av ett effektivt försvar. Det är bara att hoppas att enskilda arbetsgivare kan se det på det sättet, säger Göran Ekström är generaldirektör vid Arbetsgivarverket.

De kontraktsanställda ska jobba inom försvaret under kanske ett halvår, sedan gå tillbaka till sitt arbete och kanske rycka in igen om ett år. Göran Ekström tror ändå att systemet kommer att fungera.

Men också andra ser frågetecken. Jörn Holmgren vid reserofficersförbundet, tror att möjliga soldater kan tveka.

– Det är klart att det finns en risk att man känner att om man går ut ett antal månader eller år så kanske man inte kommer tillbaka till samma jobb. Det är ett bekymmer som vi måste titta på, säger Jörn Holmgren, vid Reseofficersförbundet.

Men fack och arbetsgivare konstaterade vid en riksdagsutfrågning i dag, att de får förhandla om praktiska lösningar och de tror och hoppas att svårigheterna kan lösas.

Men Värnpliktsrådet tvivlar på att unga direkt efter en militär grundutbildning på tre månader vill skriva på kontrakt som innebär att det står till försvarets förfogande i många år.

– Jag kan tänka mig att unga människor kommer att vara lite skeptiska till att binda sig i sju års tid, speciellt om man bara har tre månader av provsmak på försvarsmakten, säger Oscar Rosén, ordförande Värnpliktsrådet.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista