Storgräl om ekonomisk rapport

Under torsdagen kom Konjunkturinstitutet med en rapport som visar att svensk ekonomi återhämtar sig snabbare vid ett ja i EMU-folkomröstningen. Miljöpartiets språkrör och nej-förespråkaren Peter Eriksson anser att rapporten är oseriös och att KI går ja-sidans ärenden. Det upprör utbildningsminister Thomas Östros.
– Jag har inte tidigare varit med om ett sådant direkt och ganska plumpt talande som syftar till att dra undan trovärdigheten för en myndighet som vi har god användning för hela svenska folket när det gäller att göra bedömningar utav svensk ekonomisk utveckling, säger Thomas Östros. Rapporten slår fast att ett ja i folkomröstningen innebär lägre räntor och att svensk ekonomi tar fart snabbare än vid ett nej. Går till angrepp Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att rapporten är oseriös eftersom den utgår från att kronan vid ett EMU-medlemskap knyts till kursen nio kronor mot euron. Han tror att kronan knyts till en starkare kurs, något som enligt honom innebär svårigheter för svensk ekonomi. Genom att lägga fram de här, enligt Peter Eriksson, felaktiga uppgifterna så ställer sig KI på ja-sidan. – Man ägnar sig lite grann åt önsketänkande och vill göra en prognos, helt uppenbart, som ser ut som att det blir positivt för ett Sverige vid ett ja, sa han i Ekot under torsdagen. Reagerar kraftigt Thomas Östros reagarer kraftigt på att KI:s oberoende ställning ifrågasätts på det här sättet. – Nu går han till politiskt angrepp på ett viktigt konjunkturinstitut som består av duktiga ekonomer som gör prognoser och ekonomiska bedömningar. Jag tycker det är viktigt att han försöker hålla huvudet kallt lite grann också, säger utbildningsminister Thomas Östros.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".