Pensionsfonders värde på bättringsvägen

De statliga pensionspengarna i AP-fonderna står på plus igen efter årets första sex månader, det samma gäller för flera privata pensionsförvaltare. Efter flera års förluster på grund av börsfallet så har det nu vänt upp, säger VD för Fjärde AP-fonden, Thomas Halvorsen.
– Den primära orsaken till att det blir bättre siffror för kapitalförvaltare är att aktiemarknaden nu har återhämtat sig. Det är glädjande efter tre års trist utveckling. Är den berömda botten nådd nu? – Personligen är jag övertygad om det, säger Thomas Halvorsen. Fjärde AP-fondens vinst blev 7,7 miljarder kronor för första halvåret i år, jämfört med en förlust på 13,8 miljarder kronor motsvarande period förra året. Marknadsvärdet på fondens tillgångar uppgick vid halvårsskiftet till 122,7 miljarder kronor, eller 9,1 miljarder mer än 2002. För Första AP-fonden är siffrorna en vinst på 8,1 miljarder kronor och en värdeökning på 9,5 miljarder till 126,6 miljarder. För Andra AP-fonden blev det en vinst på 8,2 miljarder, plus 9,6 till 126,7 miljarder, medan Tredje AP-fonden har en värdeökning på 9,5 miljarder till 129,7 miljarder kronor. Även de stora privata pensionsförvaltarna som AMF Pension och Alecta visar vinst första halvåret efter mångmiljardförluster första halvåret 2002. Ljusnande framtid, kanske, inte minst mot bakgrund av AP-fondernas sammanlagda värdeförlust på 110 miljarder kronor de två senaste åren. – Nu har vi det bakom sig och dessutom börjar ekonomin återhämta sig egentligen världen över. Så de som oroat sig för sin pension kan nu se lite ljusare på framtiden? – Vi får väl ändå komma ihåg att starten har varit trög och att vi ännu inte alls är tillbaka på den startpunkt som vi befann oss på för 2,5 år sedan, säger vd för Fjärde AP-fonden, Thomas Halvorsen.
Tommy Fredriksson tommy.fredriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".