Ryssland mot skyddsklassning av Östersjön

På fredag ska miljöminstrarna i länderna runt Östersjön diskutera planerna på att klassa Östersjön som särskilt känsligt område vid ett miljöministermöte i Luleå. Problemet är att Ryssland fortfarande motsätter sig en klassning.
Rysslands biträdande naturresursminister Irina Osokina förklarar varför ryssarna är emot skyddsklassningen av Östersjön. – Vi är mot och vi har lagliga skäl att vara emot, säger Irina Osokina, rysk miljöminister. Ryssland har redan alla lagar som behövs för att skydda Östersjön anser den ryska miljöministern på miljöministermötet i Luleå. Det finns andra metoder att övervaka miljön i havet, anser hon –Vi vill inte ha någon politisk hysteri om vår expansion i Östersjön, säger Irina Osokina. De övriga Östersjöländerna väntas ändå lämna in en ansökan till den Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, om att klassa Östersjön som särskilt känsligt område, säger Sveriges miljöminister Lena Sommestad. –Finland och Sverige har bjudit in till ett möte i september då tjänstemän från de olika länderna kommer att förbereda en ansökan och dåväntar vi oss att alla utom Ryssland kommer att vara med, säger Lena Sommestad. Vad är det värt om inte Ryssland är med? –Vi hoppas få ett beslut av IMO trots att Ryssland står utanför, säger miljöminister Sommestad. Östersjön är verkligen ett mycket känsligt ekologiskt område och uppfyller IMOs kriterier för skyddsklassning.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".