Nasaintrång kan prövas i Sverige

Uppdaterad 15:34
En 21-årig man från Uppsala har åtalats i USA misstänkt för att datorintrång på bland annat rymdflygstyrelsen Nasa och it-företaget Cisco. Eventuellt ska dock målet handläggas enligt svensk lag.

Det är justitiedepartementet i USA som nu begär att målet ska överföras till det svenska rättsväsendet.

– De amerikanska myndigheterna ska skicka över handlingarna hit till internationella åklagarkammaren. Åklagaren ska där ta ställning om den här personen ska lagföras i Sverige eller inte. Sker lagföring här, då är det enligt de svenska rättsreglerna, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Ärendet som har utretts av bland annat FBI och US Secret Service ligger nu hos åklagare Catrine Rudström i Uppsala. Hon inväntar uppgifter från USA där 21-åringen åtalas på fem punkter för datorintrång.

Maxstraffet för var och en av åtalspunkterna är i USA fängelse och böter på 250 000 dollar, nästan två miljoner kronor. Här i Sverige ger brottet datorintrång böter eller fängelse i högst två år.

Brotten innefattar att den då 16-åriga uppsalabon i maj 2004 ska ha tagit sig in i Ciscos datorer och kommit över hemliga koder. Samma år ska han ha hackat sig in i olika datorsystem som tillhör Nasa.

21-åringen säger till Ekot att han nekar till samtliga brott. Samtidigt säger han att han inte är förvånad över att de amerikanska myndigheterna vill slutföra sin utredning med ett åtal.

För två år sedan fälldes 21-åringen av hovrätten till villkorlig dom för datorintrång på svenska universitet och högskolor.

Svenskar är i allmänhet kända internationellt för att vara framstående IT-människor, även på datorintrång. Det tycks dock mest ske utanför det egna landets gränser. I Sverige anmäls få datorintrång, säger Anders Ahlqvist, biträdande chef vid rikskriminalpolisens sektion för it-brott.

– Historiskt har vi i alla fall sett en del svenskar som har varit väldigt duktiga på att penetrera system utomlands, det känner vi till. Sverige har ett internationellt rykte av att ha duktiga IT-människor, det kan man ju säga, säger Anders Ahlqvist.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se