En av fem kommuner skyddar sig mot översvämningar

De flesta svenska kommuner har dålig planering för översvämningar, trots att riskerna för extrema vädertyper har ökat på grund av klimatförändringar. Det visar en undersökning från Karlstads universitet, som presenterades vid en miljökonferens i Norrköping. Bara var femte kommun nämner över huvud taget risken för översvämningar i sina översiktsplaner.
– Det är inte en fråga som fått stor uppmärksamhet utan det är de som haft problem som eventuellt kan ta upp frågan, säger Anna Johansson, doktorand vid Karlstads universitet. De flesta har inte planerat för översvämningar? – Planerat för det kan de ha gjort, men det har inte lämnat några avtryck i översiktsplanen, säger Anna Johansson. Jag tror att det kommer att få ökad uppmärksamhet. Bara åtta av 40 kommuner som Anna Johansson har gått igenom, har över huvudtaget nämnt risker för översvämningar i sina översiktsplaner, planeringen för var bostäder och annan verksamhet ska placeras. Byggt på fel plats Det har blivit tydligt vid flera av de stora översvämningarna de senaste åren att många bostäder ligger på fel plats, eller har ett dåligt skydd mot översvämningar. Problemen kommer att öka tycks alla forskare vara överens om. Klimatförändringen kommer att ge mer extrema vädertyper och redan idag finns naturliga variationer, som många verkar ha glömt, säger Håkan Sanner, som är klimatforskare vid SMHI. – Vi har haft 20 torra år under 60-, 70- och 80-talet och det gjorde att vi byggt fast oss på många håll, säger Håkan Sanner. Forskarna noterar ett yrvaket intresse för klimatfrågorna. På flera håll börjar man nu ta hänsyn till översvämningsriskerna i sin planering. Arvika planerar skydd Arvika som dränktes av vatten för tre år sen, planerar för en permanent invallning av Kyrkviken, där man snabbt ska kunna stänga av tillflödet om vattenståndet i Glafsfjorden stiger. Satsningen beräknas kosta 32 miljoner kronor och syftet är att skydda staden, berättar kommunens tekniske chef Rolf Gustafsson. – Översvämningen hösten 2000 var en oerhörd chock för oss alla och ett grymt uppvaknande, säger Rolf Gustavsson. Nu tar vi riskerna på allvar och planerar för det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".