1 av 2
Det misstänkta fallet visade sig verkligen vara H1N1. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
2 av 2
Anders Tegnell

Sverige har fått sitt första influensafall

Uppdaterad 23:21
På eftermiddagen kom en bekräftelse på att den kvinna som tidigare misstänkts ha burit på sjukdomen verkligen också gjorde det.

- Ja, vi har kunnat bekräfta att det här fallet, som vi har hanterat som ett sannolikt fall och som har betraktats så av smittskyddsläkaren, verkligen är ett fall av den nya influensan. Det var ju precis som vi anade men vi var osäkra på om vi verkligen skulle kunna bevisa det, säger Jan Albert, professor vid Smittskyddsinstitutet.  

Det handlar om en kvinna i 50-årsåldern som blev sjuk efter en USA-resa. Hon var lindrigt sjuk i några dagar och är nu helt frisk.  

Men risken finns inte att hon ska ha smittat någon annan och att sjukdomen nu skulle spridas vidare i Sverige enligt experterna. Personer i hennes närhet har redan behandlats förebyggande och inte visat några sjukdomssymptom. 

För Socialstyrelsen förändrar dagens besked ingenting enligt Anders Tegnell som är smittskyddsansvarig. 

- Nej, vi har ju redan ett rullande arbete på gång när det gäller att hantera den här situationen och i den situationen ingår att det kommer enstaka importfall till Sverige, säger Tegnell. 


Hittills har 187 personer i Sverige testats för svininfluensa, och fortfarande strömmar dagligen nya misstänkta fall in till laboratorier runt om i Sverige.  

Men från Mexiko, där svininfluensan troligen startade, kommer nu rapporter om att smittspridningen minskat, berättar Jan Albert på Smittskyddsinstitutet. 

– Tittar man på hur många nya fall som rapporteras från dag till dag så är det inte en explosionsartad ökning.

Kan du sammanfatta läget för influensan, kan man börja pusta ut nu? 

– Både ja och nej. Det ser inte ut som att det kommer att bli en dramatisk smittspridning nu. Men viruset finns ändå etablerat på ganska många håll i världen förmodligen och det kan tänkas att det kommer tillbaka till exempel i höst när vi får vår vanliga influensa. Vi får ju alltid influensa till hösten och vintern så det är ett tänkbart scenario men just nu ser det betydligt lugnare ut än det gjorde för ett par dagar sedan, enligt Jan Albert.

Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterade tidigare i dag att det nu finns 1 893 bekräftade fall av den nya influensan i 23 länder i världen.

Därefter har ett fall i Polen bekräftats. 

Hittills har 30 människor dött av influensan.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".