Minnesstörning efter hjärtoperation kan stoppas

Bypasspatienter tappar ofta minnet. Det är ett känt faktum att de här operationerna i hjärttrakten, av någon anledning påverkar hjärnan. På konferensen om demens och Alzheimer i Göteborg presenteras en rad möjliga förklaringar till detta, och bot.
Professor Stan Newman från University College i London började jobba med frågan för 15 år sen, efter ett oförglömligt möte med en bypass opererad man. Bankiren brukade lösa korsordet i Times på tunnelbanan väg till jobbet. Men efter operationen hände nåt och han tog kontakt med sin läkare och sa: ”Min värk är borta men ni har gjort något med min hjärna. Förut brukade klara hela korsordet men nu kommer jag bara halvvägs. Vad har ni gjort med min hjärna,” sa patienten. Då, i slutet av 80-talet hade uppemot 40 procent nedsatt intellektuell förmåga efter en bypassoperation. Nu är antalet nere kring 20 procent. Forskarna upptäckte nämligen snabbt att det kom främmande partiklar in i hjärnans blodomlopp i samband med operationen. Till en början en del plast och damm från aparturen. När man satt bättre filter på den kom fortfarande partiklar från resten av kroppen, som slits loss i samband med ingreppet. Och nu jobbar forskarna, framgångsrikt, med att minska dessa partiklar. Hur klämman sätts fast runt aortan och var är viktigt, säger Stan Newman. Han säger att nästa stora utmaning blir att hitta en medicin, som skyddar hjärnan vid bypassoperationer. Det finns lyckade djurförsök på området, men än så länge, har dom inte gått att överföra till människan.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg kristina.hedberg@gbg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".