Militärflyg kvar i Uppsala

Det militära flyget ska finnas kvar i Uppsala och pilotutbildningen ska ligga i Linköping. Det anser den arbetsgrupp som utrett placeringen av flygskolan.
I maj beslutade riksdagen att de två flygflottiljerna F10 i Ängelholm och F16 i Uppsala ska läggas ner. Det är där den militära flygutbildningen bedrivs idag. Förslaget nu innebär att flygvapnet räddas kvar i Uppsala trots att flottiljen läggs ner, och utbildningen försvinner. Flygplatsen i Uppsala blir i stället en insatsbas för övningar och förhöjd beredskap till exempel vid farhågor om terrordåd. Flygplatsen i Uppsala ska formellt sortera under en av de kvarvarande fyra flygflottiljerna. En anledning till att den militära flygutbidlningen föreslås ligga i Linköping är att försvaret då kan hjälpa till att exportera stridsflygplanet JAS Gripen genom att erbjuda utbildning åt piloter från givarländerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista