Telekompaketet röstades ner

Europaparlamentet sa i dag oväntat nej till det så kallade telekompaketet. Den kompromiss som gjorts med EU:s medlemsländer fick inte stöd av tillräckligt många ledamöter. Nu kommer det nya parlamentet som tillträder efter valet till Europaparlamentet att få avgöra frågan.

Den kompromiss som mödosamt arbetats fram med EU:s medlemsländer innebär, enligt dem som är kritiska mot den, att det skulle kunna öppna för att man kan stänga av misstänkta fildelare från nätet, och att den som stängts av först i efterhand kan få sin sak prövad i domstol.

Många ledamöter vill i stället ha ett tydligt krav på att man bara ska kunna stänga av någon från nätet efter att han eller hon funnits skyldig för att till exempel ha laddat ner upphovsrättsskyddat material.

Eftersom det krävs att parlamentet och medlemsländerna är överens om det här innebär dagens omröstning att hela telekompaketet faller. Huvudsaken med telekompaketet är avregleringar av telekommarknaden, alltså för telefon och internet, så att konsumenterna ska få billigare och bättre tillgång till telefon- och internettjänster.

Men i och med dagens omröstning faller nu paketet i sin helhet och förhandlingarna med ministerrådet måste göras om, för att se om det går att få en ny kompromiss som parlamentet kan godta.

I vanliga fall skulle ett omtag av det här slaget ta omkring ett halvår, eftersom det blir det nyvalda parlametetet som ska ta tag i frågan kommer det sannolikt att ta längre tid.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista