Fler sexbrott kan klassas som våldtäkt

Regeringen föreslår nu att gärningsmän ska kunna dömas för våldtäkt även om offret sover eller är handikappad. Förslaget till den nya sexualbrottslagen har funnits på regeringens bord i drygt två år och där föreslås att om en sovande person eller handikappad utsätts för övergrepp så är det inte en våldtäkt. Det vill justitieminister Thomas Bodström ska läggas till.
– Jag tycker att man ska gå ännu längre än kommitténs förslag, att det även ska gälla personer som sover och blir sexuellt utnyttjade och de som har funktionshinder. – På så sätt får man en bättre logik, högre rättssäkerhet och det är också att man utgår från brottsoffret, så som det upplevs, säger justitieminister Thomas Bodström. Rättegång i Södertälje 1998 fick en kommitté i uppdrag att se över sexuallagstiftningen, detta efter en rad mycket uppmärksammade rättegångar. Bland annat en rättegång i Södertälje där en ung kvinna utsattes för sexuella övergrepp men gärningsmännen dömdes inte för våldtäkt för att kvinnan bland annat ansågs ha gjort för lite motstånd. Kvinnan var kraftigt berusad vid tillfället. Ansågs för luddig För drygt två år sedan kom så förslaget om en ny sexualbrottslag men den mötte stort motstånd i de tunga remissinstanserna bland annat för att den ansågs för luddig. Lagen föreslog att man skulle kunna döma för våldtäkt även om offret var berusad men alltså inte om offret var så berusad eller drogad att den somnat, då skulle det bli sexuellt utnyttjande. Förslaget välkomnas Det här vill nu justitieministern täppa till, vilket välkomnas av professorn i straffrätt Madeleine Leijonhuvud – Det är oerhört positivt men det är också hög tid. Det har tagit väldigt lång tid. De invändningar som fanns bland remissvaren borde man säkert ha kunnat klara av att hantera tidigare. – Men nu kommer det tydligen ett förslag det hela ur brottsofferperspektivet och det är mycket välkommet, säger Madeleine Leijonhuvud, professor i straffrätt.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".