Farliga barnvagnar kan orsaka olyckor

Flera tusen barnvagnar kan vara farliga och bör därför återkallas av tillverkaren, anser Konsumentverket. Det gäller vagnar av fem olika märken som har tillverkats de senaste åren där handtaget riskerar att gå av och flera olyckor har också inträffat, säger Karin Zetterberg på Konsumentverket.
– I det allvarligaste fallet var det en förälder som drog vagnen upp för en trappa, i de två allvarligaste fallen kan man säga, och när man var nästan uppe för trappan framför bostaden så släppte handtaget och vagnen voltar nedåt, bakåt med barnet i. – I ett fall i Sundsvall konstaterades på sjukhuset att barnet hade fått en spricka skallen men inga framtida men. I det andra fallet konstaterades sjukhuset att barnet hade klarat sig med en stor bula i pannan, säger Karin Zetterberg som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket. – Men det kan man säga är en ren tur att inget barn har fått allvarligare skador. Konsumentverkets varning gäller följande barnvagnar tillverkade 2001 och -02: Dorjan från Basic Baby, Basson från Basson Trading, Whinnie the Pooh och Tigger från Libro Kids, Inglesina och Bébé Confort från Benetton. Handtag kan gå av De har alla handtag som går att höja och sänka och det är den reglerbara leden av plast som kan gå av på ena eller båda sidorna samtidigt. Konsumentverket har fått rapporter om tio olyckstillbud men inget barn har skadats allvarligt. Sprödare på vintern Konsumentverket har testat vagnarna och funnit att det är fel i konstruktionen. Dessutom är plasten sådan att den blir sprödare och torkar ut på vintern. Konsumentverket rekommenderar nu alla föräldrar som har vagnar som kan vara farliga och lämna tillbaka dem så att handtagen åtgärdas. Barnvagn ska tåla trappor I vissa fall tillverkarna varnat för att vagnen inte ska användas i trappor men ska en barnvagn tåla, menar Karin Zetterberg. – Den ska definitivt tåla att användas på ett vanligt, normalt sätt. Det vill säga att man kan ta sig upp till sin bostad, att man kan dra vagnen över en trottoarkant eller in i en butik utan att handtaget går av och på grund av det utsätter sitt barn för fara, säger Karin Zetterberg på Konsumentverket. Byter ut handtagen Vissa leverantörer återkallar de här modellerna för att byta ut handtagen. Att handtagen gått sönder beror på att föräldrar inte använder vagnen som tillverkaren tänkt, säger Karin Lindroth som är affärsområdeschef hos en av leverantörerna, Libro Kids. – Jag tror att det är ett problem som kanske uppmärksammas mycket mer i Sverige än vad det gör på andra ställen, med tanke på att en svensk förväntas kunna använda sin vagn på ett allround-sätt, du ska kunna gå med den i skogen, du ska kunna gå med den i trappor så gör man nästan några andra ställen i världen, säger Karin Lindroth. Men att man vill ta sig fram med sin vagn i alla möjliga trappor - är inte det ett ganska rimligt krav från föräldrarnas sida? – Jag förstår mycket väl, jag är själv småbarnsmamma så jag vet hur man behandlar en vagn, och det tycker jag att den ska klara. Det gäller ju hela tiden att vi som distributörer jobbar mot att få sådana vagnar som kan fylla dem kraven som svenskar har, säger Karin Lindroth på Libro Kids.
Annika Digréus annika.digreus@sr.se
Gunilla Österlund gunilla.osterlund@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".