USA och Nordkorea ska fortsätta mötas

Det viktigaste resultatet av tre dagars överläggningar mellan USA och Nordkorea om nordkoreanernas kärnvapenambitioner är att länderna ska fortsätta att mötas.
Ingen hade väntat sig att delegater från USA och Nordkorea skulle vandra ut arm i arm och förklara att nu var allt gammalt groll glömt och bortblåst. Ingen hade heller väntat sig att Nordkoreas förhandlare skulle sitta som snälla och tystlåtna deltagare vid sexnationsmötet i Peking. På sätt och vis följde detta möte ett invant mönster när Nordkorea finns med vid ett förhandlingsbord. Inga avgörande beslut fattades. Akuta hot om fortsatt utveckling av kärnvapen låg i luften och framfördes av Nordkorea. Dialogen ska fortsätta Det allra viktigaste beskedet, efter tre dagars överläggningar, var att dialogen ska fortsätta. Kina offentliggjorde ett dokument där en fortsättning på samtalen skisserades. Inget sades om när eller var nästa möte ska ske. Några andra punkter som de deltagande länderna hade enats om redovisades också. Enighet om kärnvapenfri halvö Förutom Nordkorea och USA deltog Kina, Japan, Sydkorea och Ryssland. Länderna ska inte göra uttalanden eller på annat sätt medverka till att läget i regionen förvärras. Deltagarländerna var eniga om att den koreanska halvön ska vara fri från kärnvapen. Länderna enades om att lösa kärnvapenfrågan på fredligt sätt genom förhandlingar. Enighet om fortsatta förhandlingar I kommentarer till mötet har flera politiska bedömare betonat att det bästa som kunde hända under mötet verkligen skedde. Det vill säga, att enighet kunde uppnås om fortsatta överläggningar. Under själva förhandlingarna tycks framför allt Nordkorea och USA talat förbi varandra. Nordkorea och USA ställer krav Nordkorea kräver att USA ingår en icke-angreppspakt med nordkoreanerna. Först då är nordkoreanerna villiga att ge upp sina kärnvapenplaner. USA å sin sida upprepade sin position. Inget närmande är möjligt om inte Nordkorea initialt avsvär sig alla ambitioner att verkligen bli en kärnvapenmakt. Krisen mellan USA och Nordkorea blev akut i höstas när Nordkorea förklarade att kommunistregimen i Pyongyang förfogar över kärnvapen. Inga oberoende observatörer har kunnat fastslå hur långt Nordkorea eventuellt har kommit när det gäller kärnvapenutveckling.
Lars Gunnar Erlandson lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".