Talibanerna ger upp Kandahar

I Afghanistan har talibanerna helt gett upp sitt sista starka fäste Kandahar och lämnat ifrån sig sina vapen. Det rapporterade den pakistanbaserade nyhetsbyrån AIP på fredagen.
AIP citerade en av de klanledare som lett insamlingen av vapnen. AIP rapporterade också att talibanernas ledare, mullah Mohammad Omar, inte längre är kvar i Kandahar, och att det är inte är känt var han befinner sig. Den blivande ledaren för Afghanistans övergångsregering, Hamid Karzi, sa att mullah Omar måste ställas inför rätta. Också Tora Bora-grottorna och området runt omkring i östra Afgahnistan har erövrats av antitalibanska styrkor. De fann inga spår efter den terroristmisstänkte Osama bin Laden. Samtidigt kom uppgifter om att strider brutit ut inom Norra Alliansen i staden Gardez söder om huvudstaden Kabul. Bakgrunden är enligt AIP meningsskiljaktigheter om vilka som ska styra i provinsen efter talibanerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista